top of page

"Na mónce". Warsztaty chlebowe z CZĘŚCIĄ CERAMICZNĄ

Warsztaty "Na mónce", po naszamu po warnijsku, to wymyślone przez nas - Zielono Mi, warsztaty chlebowe z elementami gwary warmińskiej. W ofercie "na mónce" mamy także inne wyroby piekarnicze, wpisane na listę kulinarnego dziedzictwa Warmii i Mazur, m.in. fafernuszki i brukowiec. 

W dniach 30.06 - 2.07 autorskie warsztaty wypieku tradycyjnego chleba w Zielono Mi poszerzą się wyjątkowo o część ceramiczną, w trakcie której będzie można zrobić dla siebie – inspirowane Warmią - formy do samodzielnego wypieku pieczywa w domu.

Proponujemy Wam więc magiczną opcję na weekend kończący miesiąc czerwiec – by wypocząć, zrobić dla siebie coś wyjątkowego, a przy tym - praktycznego

PROGRAM

Piątek

przyjazdy od 17.00

 

Sobota

od 9.00 - 11.00 - śniadanie z lokalnych produktów i z 2 rodzajami chleba upieczonymi specjalnie dla Was.

11.30 - 13.00 - warsztaty

Sam warsztat trwa około 2 -2,5 godziny podczas których dowiecie się o rodzajach zbóż, rodzajach mąki i czym charakteryzuje się dobry zakwas. Przygotowujecie indywidualnie ciasto chlebowe - pszenne lub żytnie a dodatkowo brukowiec lub fafernuszki. Posłuchacie warnijskiej godki

       Samo oczekiwanie na wyrośnięcie chleba to proces, który trwa od 8 do 12 godzin, a pieczenie to dodatkowe 1,5 godziny.

13.00 – 17:00 - czas wolny

17:00 – 19:30 – warsztat ceramiczny w trakcie którego przygotujemy własne, ozdobne formy do wypieku chleba (technika: glina kamionkowa, modelowanie z płata, dekoracje wypukłe i wklęsłe)

20.00 -21.30 - pieczenie chleba, warmijskie bajanie przy szampanie z czarnego bzu lub nalewkach

 

Niedziela

od 9.00 - 11.00 - śniadanie z lokalnych produktów i wyjazd

 

POSIŁKI

Zawsze oferujemy obfite śniadania w formie bufetu szwedzkiego z lokalnych produktów ze świeżo upieczonym własnym chlebem na zakwasie. Spróbujecie przetworów z naszej piwniczki, w tym kiszone pomidorki, które okazały się hitem tegorocznego sezonu, pyszne marynowane gruszki, dżemy i ketchup dyniowy. No i spróbujecie specjalności naszego miejsca - szampana z kwiatów czarnego bzu!

 

Możecie skorzystać z oferty lokalnych restauracji, które polecamy bo sami tam jemy:

Restauracja z Zielonym Piecem w Olsztynku - 8,7 km

Restauracja Między Deskami w Tomaszkowie - 17,2 km

Restauracja Złoty Strug w Pluskach - 18,3 km

Restauracja Sielanka w Gietrzwałdzie - 27 km

atrakcje

Pomiędzy zajęciami proponujemy Wam totalny reset i po prostu nicnierobienie! Ale jeśli to Wam nie wystarcza, to możecie pospacerować i zażyć kąpieli leśnych w cudownej o tej porze roku Puszczy Napiwodzko-Ramuckiej, dla bardziej aktywnych rowery i SUPy do wypożyczenia na miejscu

W bliskich okolicach dla aktywnych czekają różne atrakcje, liczne trasy rowerowe, malownicza warmińska trasa do Gietrzwałdu do gminy cudem słynącej przez Guzowy Piec, Muzeum Budownictwa Ludowego - Park Etnograficzny w Olsztynku, Pole Bitwy pod Grunwaldem, Huta Szkła w Olsztynku ale przecież i tak wybierzecie nicnierobienie!

cena

Aby zapisać się na wydarzenie prosimy o kontakt z Pensjonatem ZielonoMi: tel. 694 176 935

email: zielonomi.zielonowo@gmail.com

Całościowy koszt weekendu połączonego z warsztatem wypieku chleba i ceramiki użytkowej –

650 zł/osobę. Cena obejmuje warsztaty weekendowe, pobyt (2 doby) dla 1 osoby w pokoju 2-osobowym, cenę śniadań oraz chleb własnoręcznie upieczony na wynos. Przyjedź z mężem lub koleżanką ;) będzie Ci raźniej.

UWAGA! Warsztaty odbędą się jeśli zbierze się grupa 4 chętnych osób!!!

Rezerwacje tylko po zaliczkowaniu

rezerwując konkretny pokój lub 

przelewem na konto Santander Bank:

Nr konta 55 1090 2590 0000 0001 4424 5282

contact with ZIELONO Mi

if you have any questions, feel free to leave a message, we are at your disposal :)

Zielonowo 5

11-034 Zielonowo

 

Tel: 694 176 935

Email:  zielonomi.zielonowo@gmail.com

Thanks for submitting!

Santander Bank:

Nr konta 55 1090 2590 0000 0001 4424 5282

bottom of page