

"Na mónce". Warsztaty chlebowe z elementami gwary warmińskiej - kilka terminów
Co można robić w długie jesienne, zimowe i wiosenne wieczory? My mówimy: upieczcie z nami chleb. Zaplanowaliśmy weekendy, podczas których nauczymy Was robić własny chleb - ciężki, na zakwasie, pyszny, prawdziwy.
Warsztaty "Na mónce", po naszamu po warnijsku, to wymyślone przez nas - Zielono Mi, warsztaty chlebowe z elementami gwary warmińskiej. W ofercie "na mónce" mamy także inne wyroby piekarnicze, wpisane na listę kulinarnego dziedzictwa Warmii i Mazur, m.in. fafernuszki i brukowiec.
A mało tego nasz brukowiec otrzymał w lipcu 2023r. certyfikat "Warnijski kunsztyk" (warmiński przysmak) a w listopadzie 2023r. zdobył ogólnopolskie wyróżnienie "Dobry Produkt" w kategorii Produkt tradycyjny i regionalny przyznawany podczas Forum Rynku Spożywczego i Handlu w Warszawie.
Oprócz glutenu mamy dla Was ciszę, nicnierobienie, spacery nad jezioro, a dla chętnych masaż.
Zaciekawiłam Was? To przyjedźcie, sami zobaczycie i spróbujcie.
Póki co zaplanowaliśmy kilka terminów:
8-10.12.2023
3-5.11.2023
20-22.10.2023
15-17.09.2023
29-30.07.2023
15-17.07.2023
30.06.-2.07.2023
16-18.06.2023
19-21.05.2023
12-14.05.2023
05-07.05.2023
21-24.04.2023
31.03-2.04.2023
17-19.03.2023
10 - 12.02.2023
13 - 15.01.2023
PROGRAM
Piątek
przyjazdy od 16.00
Sobota
od 9.00 - 11.00 - śniadanie z lokalnych produktów i z 2 rodzajami chleba upieczonymi specjalnie dla Was.
11.30 - 13.00 - warsztaty
Sam warsztat trwa około 2 -2,5 godziny podczas których dowiecie się o rodzajach zbóż, rodzajach mąki i czym charakteryzuje się dobry zakwas. Przygotowujecie indywidualnie ciasto chlebowe - pszenne lub żytnie a dodatkowo brukowiec lub fafernuszki. Posłuchacie warnijskiej godki
Samo oczekiwanie na wyrośnięcie chleba to proces, który trwa od 8 do 12 godzin, a pieczenie to dodatkowe 1,5 godziny.
13.00 - 20.00 - czas wolny przeznaczony na spacery, książkę lub nicnierobienie.
20.00 -21.30 - pieczenie chleba, warmijskie bajanie przy szampanie z czarnego bzu lub nalewkach
Niedziela
od 9.00 - 11.00 - śniadanie z lokalnych produktów i wyjazd
POSIŁKI
Zawsze oferujemy obfite śniadania w formie bufetu szwedzkiego z lokalnych produktów ze świeżo upieczonym własnym chlebem na zakwasie. Spróbujecie przetworów z naszej piwniczki, w tym kiszone pomidorki, które okazały się hitem tegorocznego sezonu, pyszne marynowane gruszki, dżemy i ketchup dyniowy. No i spróbujecie specjalności naszego miejsca - szampana z kwiatów czarnego bzu!
Możecie skorzystać z oferty lokalnych restauracji, które polecamy bo sami tam jemy:
Restauracja z Zielonym Piecem w Olsztynku - 8,7 km
Restauracja Między Deskami w Tomaszkowie - 17,2 km
Restauracja Złoty Strug w Pluskach - 18,3 km
Restauracja Sielanka w Gietrzwałdzie - 27 km
atrakcje
Pomiędzy zajęciami proponujemy Wam totalny reset i po prostu nicnierobienie! Ale jeśli to Wam nie wystarcza, to możecie pospacerować i zażyć kąpieli leśnych w cudownej o każdej porze roku Puszczy Napiwodzko-Ramuckiej. Nie zapomnijcie wziąć odpowiednie ubrania i porządne buty do spacerów.
Dodatkowo dla chętnych oferujemy możliwość skorzystania na miejscu z usług sprawdzonego masażysty wykonującego masaż klasyczny, relaksacyjny lub leczniczy (całego ciała, placów lub wybranej części) w cenie od 150zł do 250zł - dodatkowo płatne!
W bliskich okolicach dla aktywnych czekają różne atrakcje, liczne trasy rowerowe, malownicza warmińska trasa do Gietrzwałdu do gminy cudem słynącej przez Guzowy Piec, Muzeum Budownictwa Ludowego - Park Etnograficzny w Olsztynku, Pole Bitwy pod Grunwaldem, Huta Szkła w Olsztynku ale przecież i tak wybierzecie nicnierobienie!
cena
450 zł - cena obejmuje warsztaty weekendowe, pobyt (2 doby) dla 1 osoby w pokoju 2-osobowym, cenę śniadań oraz chleb własnoręcznie upieczony na wynos. Przyjedź z mężem lub koleżanką ;) będzie Ci raźniej.
123 zł - jeśli chcesz przyjechać wyłącznie na warsztaty i zrobiony chleb zabrać i upiec w domu - opcja możliwa przy dostępności miejsc i po uzgodnieniu telefonicznym.
Rezerwacje tylko po zaliczkowaniu
rezerwując konkretny pokój lub
przelewem na konto Santander Bank:
Nr konta 55 1090 2590 0000 0001 4424 5282


kontakt z zielono mi
W razie jakichkolwiek pytań zapraszamy do pozostawienia wiadomości, jesteśmy do Waszej dyspozycji:)
Zapraszamy do naszego obiektu Zielono mi na Warmii!
Przedsiębiorstwo Inicjatyw Gospodarczych Mixbud
Zielonowo 5
11-034 Stawiguda
Tel: +48 694 176 935
Santander Bank:
Nr konta 55 1090 2590 0000 0001 4424 5282